Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 31.01.2018

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Snøoverflaten er hard, og det er størst fare for deg som skiløper at du kan skli på den harde overflaten.

Skredfarevurdering

Noen etterlengde millimetre med nedbør finner veien til regionen, men det er ikke nok nedbør til at det blir verken glede eller problemer av det. Snødekket er for det mest hardt og stabilt. Ferdsel på ski er krevende i bratt terreng på grunn av hard overflate. Fremdeles er skarejern mer påkrevet enn de bredeste pudderplankene, men den som leter kan finne noen centimeter myk snø eller noen centimeter med rim som kan gi "løssnøfølelsen"..

De vedvarende svake lagene nede i snødekket utgjør ikke et problem for tiden, da lagene over danner bro over disse. Så lenge det ikke kommer ny nedbør, vil ikke lag av rim og kantkorn i overflaten by på problemer.

Skredfaren er 1-liten.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 30. januar 2018

Det er generelt stabile forhold i regionen. Snøoverflaten opp til 600 moh består av et lag overflaterim over ru mildværsskare. Høyere enn 600 moh var det mildere i helgen, og det ble ikke dannet rim på overflaten. Her består overflaten av smelteriller, uttørket regnskare og fokksnø.

Fjelltopper, rygger og fremstikkende partier er avblåste.

Lavere enn 600 moh er det overflaterim som har fått utvikle seg siden før helgen. Det laget er ikke noe problem nå, men om det snør ned, blir det problematisk. Det er kantkorn i snøoverflaten og dypere i snødekket under skarelag, men ingen av lagene er aktive skredproblem pr nå. Over 600 moh er det ikke rim på overflaten, men den øverste snøen er i ferd med å utvikle seg til kantkorn.

Det er ikke registrert skredaktivitet den siste tiden.

Fjellvær

Tirsdag 30. januar 2018

1-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 31. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -11 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest vind i Lofoten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS